RSS

Acar Masak Tumis


  Hari ni x berapa selera nak makan lauk2 cam biase.. dah la pening2 loya.. dup pikir2.. maka tercetuslah idea nak masak Acar Masak Tumis ni.. ni resepi dari mak aku..biasenya mak akan masak lauk ni time2 ujan , makan ngn nasi panas2 dan ikan kering goreng..itu je.. tp ntah lauk yg sedikit dan simple tu lg terasa nikmatnya.
  So ari ni aku nk share ngn pembaca semua resepi ringkas ni..

Bahan2 :

Sedikit minyak untuk menumis
3 cawan air (kalo nak berkuah lebih boleh lebihkan air)
3 sudu @ lebih cuka makan ( kalo Suka masam terpulang lah)
Gula dan garam
**MSG x diperlukan, sbb lain rasanya nt kalo di taruk

* (ditumbuk)*

4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu kecil cili boh@ cili kering yg di kisar

*(dipotong Memanjang)*

Lobak merah
mentimun
bawang besar
cili hidup @ cili api..

Cara2:

1) Tumis bahan yang ditumbuk hingga pecah minyak
2) Pastu bila dah pecah minyak, masukan air , cuka, garam dan gula..(biasenya acar ni akan rasa masam2 manis, so aku lebihkan gula sikit)
3) Renehkan hingga mendidih kemudian masukan sayur yang dipotong tadi, masak kejap je.. jgn terlalu lama sbb x nk sayur tu empuk sgt.. nt x ragup..
4) So dah siap! boleh dihidang ngn nsi panas dan ikan goreng , ikan masin goreng ker.. Cube la baru tau..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS